Actief in de Creuse

De Creuse is een rustig departement. Toch is er een hoop te doen. Op sportief gebied kun je hart ophalen en naast fietsen, mountainbiken, trail running en hiking kun je het ook rustiger aan doen bv. vissen, golven of gewoon een wandeling maken. Wil je actie dan kun je kiezen voor paintball, klimmen, zweefvliegen of autoracen. Voor alle leeftijden is er veel te beleven. 

Handig om te weten: de Monts de Guéret zijn in de buurt en voor de activiteiten in dat gebied is zelfs een speciale app ontwikkeld zowel voor iOS als voor Android.


Fietsen en Mountainbiken.

De Creuse is een prachtig arrondissement voor de sportieve fietser en voor de mountainbiker. De beste periode om te fietsen is mei t/m september.

activiteiten in de CreuseJe kunt natuurlijk prima zelf routes uitzetten maar inmiddels hebben ook een hoop andere fiets-enthousiastelingen hun gereden gefietste kilometers vastgelegd in de bekende fiets- en routeplanning-apps. Kies je voor een meerdaagse tocht voor de wegfietser dan is er de 300 km lange Tour de la Creuse à vélo. Die omvat het hele arrondissement Creuse.

Een spectaculaire route voor MTB (in het Frans heet dat VVT) is La Grande Traversée VTT de la Creuse. Dat is 168 km in 4 etappes voor de ervaren MTB-er. Op de website van Tourisme Creuse vind je ook meer dan korte 150 MTB-routes, zowel dichterbij als verder weg.

Les Monts de Guéret is een heel mooi gebied om te MTB-en met meer dan 35 routes voor beginners tot gevorderden. Kijk hier voor meer informatie en de routes. In hetzelfde gebied kun je ook goed ook wandelen, klimmen of je kunt het wolvenpark te bezoeken. Het ligt op zo’n 35 km afstand van Domaine Les Trois Soeurs.

Wandelen

activiteiten in de Creuse
La Petite Creuse

Wandelroutes zijn er in de Creuse volop. Het heuvelachtige, agrarische landschap afgewisseld met bos en water biedt veel afwisseling. Routes lopen via rustige wegen, zandweggetjes tussen heggen die het vee keren, maar ook op smalle steile paden en door water. Zowel de fanatieke wandelaars die alle seizoenen weerstaan als diegenen die met kleine kinderen een stukje willen lopen, komen rondom Domaine Les Trois Soeurs als verderop in de Creuse aan hun trekken.

De enthousiaste wandelaar zorgt natuurlijk voor een wandelkaart. In het boerderijtje ligt een stafkaart. Ben je van plan om aantekeningen op de kaart te maken koop dan een eigen kaart van de ruime omgeving van Domaine Les Trois Soeurs. IGN 2228 SB is verkrijgbaar in bv. de Supermarché in Bonnat. In de diverse wandel-apps kun je routes vinden of zelf aanmaken.

Wandelen met kinderen

Wandelroutes zijn Vanaf het erf van Domaine Les Trois Soeurs kom je al snel in het achterliggende bos; er loopt een pad vlak achter paardenstal. De Petite Creuse is dichtbij al moet je even door een stukje bos of weilandje.

Vlakbij ligt Linard. Daar is een parkeerplaatsje, schuin tegenover de Mairie, dat de start is voor een wandelroute die langs Domaine Les Trois Soeurs komt. Je kunt de route van 17 km vrij makkelijk inkorten of in 2 of 3 stukken verdelen.

Net aan de andere kant van de Petite Creuse ligt bio-boerderij Les Touches van Séverine en Alain Balay met hun Asinerie, een ezelhouderij. Ezeltochten met picknick behoren tot de mogelijkheden. Voor iedereen geschikt. (En je kunt er zeep met ezelinnenmelk kopen…)

N.B.

Als je van plan bent om tijdens een wandeling een stukje door een weiland te lopen, let dan goed op of er geen koeien in de wei staan. Het is in de Creuse heel gewoon dat tussen de koeien en hun kroost een flinke stier loopt. Die wil je koste wat het kost niet tegenkomen.

Trail running

Direct buiten de poort van Les Trois Soeurs kan je trail running parcours al beginnen. Links of rechts, na een klein stukje verharde weg kun je een pad op dat naar en langs de Petite Creuse loopt. Blijf je iets langer op de weg, dan zijn ook verderop mogelijkheden voor een stevige sportieve uitdaging: in het bos maar ook op paden tussen en langs akkers en weiden.

De mogelijkheden in de Creuse voor trail running zijn praktisch onbeperkt.

Vissen

Of je nou jong of oud bent, doorgewinterd of beginner, iedereen kan een visplekje vinden in de Creuse. Er zijn rivieren en meren met een heel verschillende habitat. Zo kun je zowel op snoek en baars maar ook forel en zalm vissen. Klik hier en hier voor goede visplekken en informatie over vissen in de Creuse.

Let op: je hebt een carte de peche nodig om te mogen vissen.

Zwemmen

activiteiten in de Creuse
Le Bourg-d’Hem

Wil je naast het poedelen in het zwembad bij het vakantiehuis wat meer meters maken of naar een strandje? Ga dan bijvoorbeeld naar Le Bourg-d’Hem. In een verbreding van de Creuse is het water rustig en waar je goed kunt zwemmen, kanoën of waterfietsen. Er is een strandje en strandtent O Z’amis du Lac serveert uitstekend eten!

Maar er zijn meer prima zwemlocaties zoals Lac de Chambon bij Crozant of bij Fresselines, daar waar Petite Creuse en Creuse samenvloeien, of bij La Base de Loisirs de Courtille de Guéret. Kijk ook ‘ns op deze site.

suppen, zeilen, kanoën en waterfietsen

Er zijn rustige meren en de rivier kan soms wat wilder zijn. Ga je kanoën, suppen, zeilen of waterfietsen? Bij het huren kan je om een zwemvest vragen. Bij kanoën en zeilen is dit verplicht. (Voor iedereen met een zwemdiploma).

Behalve in Bourg-d’Hem bij O’zamis du Lac, kun je in Crozant bij Hotel de Lac terecht voor kano’s, kayaks en paddle, in Chatelûs-Malvaleix bij het Plan d’eau de Rousille of iets verder bij het strand van La Base de Loisirs de Courtille de Guéret.

Huskytocht

Als het niet té warm is, kun je in de omgeving van Anzême een tocht maken als passagier op een hondenslee. De husky’s van Julien trekken met gemak tot 3 passagiers. Een mooie activiteit in het late najaar, winter of vroeg voorjaar.

Wil je zelf ook nog een beetje in beweging blijven dan kun je ook kiezen voor Cani Trotte, een step die getrokken wordt door één of twee husky’s. Kijk op deze pagina door meer informatie.

Paardrijden, Paintball, Klimmen

  • In heel de Creuse kun je als paardenliefhebber tochten maken. De website Cheval En Creuse helpt je een stuk op weg.
  • Paintballen is leuk om met het hele gezin te doen. Neem wel oude kleren mee. Vanaf 9 jaar en ouder. Op https://creusepaintball.fr lees je over mogelijkheden in de buurt.
  • Klim je graag, dan kom je in de Creuse aan je trekken. Je kunt trainen in de klimhal in Gueret (vanaf 7 jaar). Ga je buiten klimmen dat kun je vlak in buurt, bij Malval, terecht. Even de andere kant op, bij Le Bourg-d’Hem, zijn er ook goede klimmogelijkheden. Iets voorbij Guéret, op zo’n 45 minuten rijden, is de steengroeve van Le Maupuy, met tientallen klimroutes en de mogelijkheid om een klimcursus doen.
Creuse klimmen
Maupuy-Escalade – credit Creuse Tourisme

Golf in de Creuse

Zin om een balletje te slaan? Dat kan om de hoek in Bonnat. Daar is bij Hotel Domaine d’Orangerie een 9-holes baan. Ben je op zoek naar een grotere uitdaging, dan kun je naar Golf de la Jonchere, een 18-holes baan op een terrein van 120 ha vlakbij Gouzon, een ritje van zo’n 45 km.

Iets dichterbij en binnen een half uur is er Golf des Dryades (Indre), gelegen aan de toepasselijk Rue du Golf. 18 holes, een prachtige spa en lekker eten.

Maak je er een dagje uit van maar wil je niet te lang onderweg zijn, dan kun je ook terecht bij Golf de Sainte AgatheGolf Club Val de l’IndreGolf des Sarrays, Golf de Mortemart of Golf de la Porcelain

Racen

Circuit de Mornay
Circuit de Mornay

Gaat ’t je allemaal veel te traag of ben je een racefanaat met rijbewijs of race-licentie? Dan kan je je een Max Verstappen wanen op dit geweldige racecircuit van voormalig coureur Pierre Petit! De baan is heel wat spectaculairder dan Zandvoort!

Het Circuit de Mornay ligt in de buurt, bij Bonnat, op een kwartier rijden – gelukkig horen we er niks van bij Domaine Les Trois Soeurs. Eind augustus vindt op het circuit een festival plaats. Een indruk daarvan vind je hier.

Vliegen

Als je de Creuse vanuit de lucht wilt ontdekken dan kan dat vanaf het Aérodrome de Guéret Saint-Laurent, iets meer dan een half uur rijden vanaf Domaine Les Trois Soeurs.

Verwacht geen af en aan vliegen van rumoerige vliegtuigen, het Aérodrome is een vliegveld voor zweefvliegtuigen dat gerund wordt door Les Planeurs en Creuse. In juli en augustus is het vliegveld de hele week geopend, buiten de zomervakantie alleen in het weekend.

Neem contact op met deze zweefvliegvereniging als je zelf wilt vliegen of mee wilt vliegen.