De Creuse

De Creuse wordt ook wel “het authentieke Frankrijk” genoemd en niet voor niets. In de Creuse is geen vervuilende industrie en wordt er nog steeds kleinschalig geboerd. Het arrondissement kenmerkt zich door kleine gehuchten, dorpjes en kleine stadjes, weiden, bos en meertjes.


Van oudsher was de Creuse een arm gebied en er werd eenvoudig geleefd. Het landschap is de laatste anderhalve eeuw weinig veranderd en dat willen de Fransen heden ten dage graag bewaren. Daarmee is dit departement nog steeds één van de schoonste en rustigste van Frankrijk. Je vindt er bijvoorbeeld de grootste diversiteit in wilde planten.

Maar, naast rust en de natuur ontdekken, zijn er in de Creuse ook een hoop andere dingen te doen.

In de omgeving van Les Trois Soeurs

Ons vakantiehuis ligt aan de rand van een klein gehucht, zo’n 5 minuten lopen van de Petite Creuse, een zijriviertje van de Creuse. De wandeling loopt door het bos achter ons huis en is ook voor kleine kinderen een avontuur.

De Creuse Guéret

Voor de boodschappen kun je Chéniers als je niet veel nodig hebt of naar Bonnat. Dat laatste stadje heeft twee bakkers, een supermarkt en nog een aantal winkels. Het ligt op 10 minuten rijden afstand. In ons gehucht komt twee keer per week een SRV-wagen.

Gueret, de hoofdstad van dit departement, is 35 minuten rijden. Hier vind je de grote supermarkten, maar ook een heel gezellig stadscentrum met fijne terrasjes.

Andere kleine steden waar je heen kunt zijn Argenton-sur-Creuse, waar je aan langs prachtige eeuwenoude huizen kan lopen, of La Souterraine, waar je tussen de middag voor een aantrekkelijke prijs een driegangenmenu bestelt. In deze drie stadjes is ook een treinstation.

Er zijn ook in de kleinere plaatsen marktjes. Vooral in het zomerseizoen is dat een leuke plek om je boodschappen te doen en goede lokale producten te kopen.

Kastelen zijn er ook te vinden, onder andere in La Souterraine, Chénérailles, Boussac, waar de kasteelvrouwe zelf aan de poort staat, Saint-Pardoux-les-Cards, en een stuk verderop in Aubusson, de hoofdstad van de Tapisserie.

De omgeving van Les Trois Soeurs is erg aantrekkelijk voor buitensporters. Het wordt ’s zomers niet te heet en er is vaak voldoende beschutting mocht de temperatuur oplopen. Het landschap leent zich evengoed voor het maken van een ommetje als voor een lange wandel- of fietsroute.

De Creuse is de ideale streek in Frankrijk waar je vakantie een èchte vakantie is. En waar je tijd hebt om een stapje terug te doen en je zinnen te verzetten.