Een vakantie in de Creuse is op vakantie naar het Frankrijk van vroeger. De Creuse kenmerkt zich door heuvels met bossen, akkers en weiden omzoomd met heggen. Het landschap straalt rust uit maar er is in elk seizoen genoeg activiteit.


Vakantie in de Creuse

Voor een lange èn korte vakantie is Creuse ideaal. Je reist er makkelijk in een dag heen. Zorg dat je rond 15:30 uur voorbij Parijs bent, dan kan de vakantie al in de vroege avond beginnen.

Een vakantie in de Creuse: aangename lente, veelkleurige herfst en heerlijke zomer – winterse winter. Kortom altijd fijn!

Lente: het zaaiseizoen

Lente in de Creuse is fantastisch: de heuvels kleuren langzaam weer groen, de Limousin-kalfjes staan met hun moeders in de wei en overal op het platteland worden de kleine groentetuintjes met liefde verzorgd en ingezaaid. Mist trekt langzaam op en de zon komt tevoorschijn waardoor de heuvels goed zichtbaar zijn.

Het voorjaar is een prachtig seizoen om vanuit het vakantiehuis wandelingen te maken, bijvoorbeeld in de meivakantie.

Zomer: het groeiseizoen

Zomer in de Creuse is heerlijk: de zon is veelvuldig aanwezig en vanaf juni is het meer buiten dan binnen wonen. Zonnen, zwemmen, lekker eten en op ontdekking gaan. Zonnebloemen velden spotten, bloemen ruiken en vogels luisteren die overal in hegjes verstopt zitten. De avonden lenen zich goed om lang buiten te zitten met een glas wijn.

Het grote voordeel van de zomer in de Creuse is dat, alhoewel er heel veel zonuren zijn, het hier prettig warm is, tot 33 graden maximaal, en niet zo heet als in het zuiden van Frankrijk steeds vaker voorkomt.

Activiteiten zijn er talrijk: ieder stadje heeft wel een markt, muziekfestival en af en toe een eetfestival op het plein. Is het een minder zonnige dag: bezoek het huis van schrijfster George Sand in La Châtre of één van de kastelen in de buurt. Of ga bij zonsondergang aan de rand van ons veld zitten om te kijken of je reeën kan zien.

Bezoek ook onze pagina over de zomervakantie.

Herfst: het oogstseizoen

Herfst in de Creuse is een kleurenfestijn: vanaf de veranda zie ik rode, gele, bruine en groene bladeren die de heuvels langzaam herfstkleuren geven. Paddenstoelen komen tevoorschijn, de een nog sprookjesachtiger dan de ander. Het laatste hooi wordt van het land gehaald en in de winkels liggen verse producten van lokale boeren.

Omdat de temperaturen tot ver in oktober nog heel aangenaam zijn (soms wel 20 graden) staan de koeien nog lekker in de wei. In een aantal dorpen zijn er oogstfeesten, waaronder het aardappelfeest waar je de pâté de pommes de terre, een lekkere aardappeltaart kan proeven.

Kijk ook ‘ns op onze pagina over de herfstvakantie.

Winter: het rustseizoen

Winter in de Creuse doet het meest denken aan winters in Nederland van een jaartje of wat geleden. Het kan vriezen, sneeuwen en lekker koud zijn. Na een stevige wandeling in de vrieskou en misschien wel sneeuw, is het heel fijn thuis komen. Lekker neerploffen op de bank en naar de vlammen in de open haard staren met warme chocolademelk en slagroom.

In de winter is het erg rustig in de Creuse, wat de kans vergroot op het zien van herten, reeën en ander wild. Maar er zijn ook nog tal van activiteiten in de Creuse zoals markten, kerstmarkten, en muziekvoorstellingen.