Creuse Culinair


Zelf koken

De keuken van het boerderijtje is goed geoutilleerd om lekker te kunnen koken. Dus doe in de Creuse culinair; da’s een makkie. Wat trouwens helpt, is de net iets hogere verbrandingstemperatuur van het butagas in de keuken. En natuurlijk nodigt ook de kwaliteit van de producten op de markten, van de boer en in de supermarkt uit tot lekker koken. Wil je eten wat langer bewaren: er is een flinke vriezer aanwezig.

De dichtstbijzijnde supermarkt is in Bonnat, op zo’n 10 minuten afstand met de auto. In Bonnat zijn ook twee goede bakkers waar ze naast goed brood o.a. heerlijke taartjes hebben. De bakkers zijn op zondagochtend open, net als de supermarkt.

Creuse CulinairOp de meeste markten hebben ze prima producten voor een aantrekkelijke prijs. Je ziet veel lokale producenten die hun waar rechtstreeks van eigen land, boomgaard of kaas- of worstenmakerij aanbieden. Weet dat ongeveer een kwart van de agrarische bedrijven in de Creuse biologisch is.

In het arrondissement waar meer koeien dan mensen wonen, kun je ook kwaliteit van vlees en zuivel verwachten. Behalve op de markt kun je hier en daar kan zuivel, vlees en andere producten gewoon op de boerderij halen. Deze link vertelt je waar.

Wil je weten waar de marktjes en markten zijn gaan dan naar deze website.


Auberges en Restaurants

In de Creuse zijn tal van restaurantjes waar je voor een schappelijke prijs heerlijk kan eten. In Frankrijk is een lunch in een restaurant altijd behoorlijk goedkoop en vaak erg goed. In veel restaurantjes heb je al een lunchmenu voor 15 euro inclusief een karafje wijn.

We hebben een aantal goede restaurants voor je op een rijtje gezet. Van dichtbij naar iets verder weg. In elk restaurant kan je vragen om een vegetarisch alternatief of hebben ze vegetarische gerechten al op de kaart.

Dichtbij Les Trois Soeurs:

 • L’Orangerie, Bonnat, 10min, €€-€€€. Goede menu’s en à la carte. Groot terras met uitzicht op de golfbaan van het hotel.
 • Auberge la Chaumiere, Chenier, 10 min, €. Klein dorpsrestaurantje waar je krijgt wat de pot schaft en soms wat extra’s. Smakelijk en niet duur, vriendelijke uitbaters.
 • Hostellerie du Bourg-d’hem , Le Bourg-d’Hem, 15 min, €€.  Dit restaurant ligt in het precieze geografische midden van Frankrijk. Als het lekker weer is, eet je buiten met een prachtig uitzicht. De kokkin maakt uitstekende gerechten en het ziet er prachtig uit.
 • O’Z’Amis du Lac Bourg-d’Hem, 15 min, € . Makkelijk, lekker lunchen aan het water. Ook in de avond open met regelmatig een Soirée Musicale. De salades zijn top, maar de rest ook! Volg hun instagram-account.

Iets verder weg:

 • La Utopaille, La Celle Dunoise, 20 min, €€. Biologisch èn vegetarisch restaurant met alleen producten uit de eigen moestuin. Open vanaf het eind van de lente tot het eind van de herfst op vrijdag en zaterdag. Reserveren gewenst. De koks toveren met groente, bloemen en kruiden. Reserveer op tijd!
 • Auberge du Pecheurs, La Celle Dunoise 20 min,  €-€€  De lunch is hier een aanrader, maar reserveer want het is hier altijd druk! Je zit aan de oever van de rivier en het uitzicht is mooi! Uitstekende en sympathieke bediening.
 • La Bonne Franquette, Measnes 20 min, € – €€€ . Niet duur uit eten in een dorpsrestaurant en toch het idee hebben dat je in bij een sterrenrestaurant bent beland. De gerechten komen prachtig uit de keuken, zijn van hoog niveau en de bediening is ook hier erg vriendelijk en attent. Reserveren is handig.
 • Hotel du Berry of Relais De la Marche, Aguirande 20 min, €-€€ Voor beiden geldt: lunch & diner, betaalbaar, gezellig en lekker. Zit de ene vol, dan kun je vlakbij naar het andere restaurant.

Nog iets verder weg:

 • Le Cabas Creusois, Gueret 30 min, €€. Lekker eten, niet te duur en zeer mooi gepresenteerd. De lunch is hier ook fantastisch! Dat vinden wij niet alleen: Le Cabas Creusois wordt ook aanbevolen door de Guide Michelin.
 • Le Coq en Pate, Gueret 30 min, €€-€€€€ Chef Jean-François Rodallec, oorspronkelijk uit Bretagne, heeft een parel van een restaurant in Gueret en ook hier liggen weer droomgerechten op je bord! Ook dit restaurant heeft een Aanbeveling Gastronomique van de Guide Michelin. Hoe komt het toch dat ze zoveel fijne restaurants hebben in Frankrijk?
 • La Gourmandiere Saint-Sulpice-le-Gueretois, 35 min €€ – €€€€ . Dit restaurant zit vaak vol, vooral met mensen uit de Creuse. Niet voor niets. De chef kookt fantastisch, de bediening is uiterst sympathiek en verwelkomt graag gezinnen met kinderen, de wijnen zijn voortreffelijk en gaan goed samen met de verfijnde gerechten en de kaasplank is geweldig. Grote aanrader dit restaurant! (maar reserveren is een must!)
 • Auberge de la Vallee Crozant, 45 min, €€ – €€€€. Een prachtige dorpsherberg met smaak ingericht en een geweldige kok die op de markt ook meeneem-maaltijden verkoopt. Zijn eten is rijk en de smaak fantastisch! Grote aanrader! Oh, de gastronomie van Auberge de la Vallee wordt de Guide Michelin van harte aanbevolen.
 • Hotel Nougier Fursac, 45 min, lunch €, diner €€ – €€€€ De gastvrouw en kok zijn fantastisch. Het eten is prachtig, de sfeer relaxed en het eten wederom top. De Guide Michelin onderscheidt dit restaurant dankzij de prachtige gerechten met een Bib Gourmand.
 • Le Coq d’Or, Chenerailles, 45min, €€ – €€€€. Een Bib Gourmand van de Guide Michelin en da’s niet voor niks: Pierre en Christine Rullière bieden een prachtige plek om te genieten van authentiek frans eten op hoog niveau.