Kunst en cultuur

Frankrijk is een cultuurminnend land en ook op het platteland kun je daarom naar interessante exposities, concerten en voorstellingen. Niet compleet, maar we hebben alvast wat voor je op een rijtje gezet.

De programma’s voor 2022 liggen nog niet allemaal vast. Wij zorgen in ieder geval regelmatig voor een aanvulling of update.


Beeldende kunst

"Alles daar prikkelt de verbeelding ... alles knijpt in het hart"
George Sand over de Creuse

 

In de Creuse is men trots op La Vallée des Peintres. Daar waar de Creuse en de Petite Creuse samenkomen (Confluent) en in de directe omgeving daarvan schilderden o.a. Claude Monet, Armand Guillaumin en Francis Picabia hun impressionistisch werk. 

Het werk van bovenstaande kunstenaars hangt inmiddels in bekende musea. De Creuse is niet zoveel veranderd en je kunt letterlijk het pad van de schilders rond Crozant volgen. Het Sentier des Peintres start vanaf Hôtel Lépinat in Crozant en volgt deels de rivier langs een middeleeuwse fort. Het is (voor Fransen) een redelijk makkelijke wandeling van zo’n 4 km. De stuk langs de Creuse is ook bereikbaar per auto en een mooie plek om te picknicken.

Langs de Petite Creuse is in Fresselines het Centre d’Art Monet-Rollinat die jaarlijks een flink aantal tentoonstellingen neerzet waaronder twee grote tentoonstellingen en vier “carte blanche” tentoonstellingen voor een kunstenaar. Daarnaast organiseren zij ook ateliers creatives voor kinderen tussen 8 en 12 jaar oud.


Literatuur

George SandHet voormalige landsdeel Marche, wat tegenwoordig Creuse heet, is het land van één van de beroemdste Fransen: George Sand. De schrijfster, feministe en politicus is geboren in de streek Berry maar bracht haar vrij tijd graag en vaak door op het kasteel van Boussac in de Creuse. 

Het kasteel van Boussac is het hele jaar geopend voor publiek en bewoonster Bernadette Blondeau verwelkomt je graag. George Sand deed trouwens een bijzondere ontdekking op het kasteel…..

Vlakbij Boussac kunt je een stevige wandeling maken zoals George Sand ook deed (en waarbij de vaak wat zwakke Frédéric Chopin zich liet vervoeren per ezel). 

Een bezoek aan het Maison de George Sand in Nohan (Indre) is ook een aanrader. Het ligt op zo’n drie kwartier rijden, vlakbij La Châtre, dat een eigen George Sand-museumpje kent en waar je prima wat kan rondslenteren. 


Muziek

Grange aux Pianos

De Franse pianist Cyril Huvé, docent aan het beroemde Parijse Conservatoire National Supériere de Musique, is neergestreken in de Indre. Op een half uurtje rijden van Les Trois Sœers kun je de hele zomer concerten bezoeken: kamermuziek, solorecitals, liederen en zelfs kleine opera’s staan op het programma. Uitgevoerd door topmusici. www.la-grange-aux-pianos.com/

Les Nuits d’Éte de Gueret

Nuits d'été de GuéretHet begin van de Franse zomervakantie wordt in Guéret gevierd met een twee-daags festival met veel verschillende muziek: rock, jazz, pop wereldmuziek, zowel op het podium als op straat, en zowel overdag als ’s avonds. 

Cordes et Cies

Zoals de naam als zegt: een snarenfestival met extra’s die vier eeuwen muziek omvat. Concerten in de Creuse, Indre en Nièvre; kijk op de website waar en wanneer welk concert in de buurt is. Het festival vindt plaats in juli en kent ook een compositie-opdracht voor nieuwe muziek. www.cordesetcompagnies.fr

Musique à la Source

Een internationaal muziekfestival met een heel brede programmering verspreid over de hele Creuse. De concerten in de buurt van Les Trois Sœurs zijn in Guéret, Crozant en La Souterraine. www.festival-creuse.com/

Bach en Combrailles

In de eerste weken van de maand augustus vindt in Combrailles en omgeving al meer dan 2o jaar een Bachfestival plaats. Met uiteraard veel muziek van Bach maar ook van andere componisten. ’t Is wel een eindje rijden. www.bachencombrailles.com/

Jazz à la Sout’

Elk jaar terugkerend in de herfst: Jazz à la Sout, een jazzfestival met optredens door heel de regio. www.jazzalasout.com/


Musea

Le Musée d’art et d’archeologie de Guéret

Het museum in Guéret is helaas nog gesloten tot 2023. Het museum wordt ingrijpend verbouwd o.a. met steun door de EU. Terwijl het museum voor het publiek gesloten is voor herstructurering, wordt een buitenmurenroute uitgezet in het stadscentrum van Guéret.

Kastelen

  • Le Château de Boussac, Boussac (hele jaar geopend)
  • Château Villemonteix, Saint-Pardoux-les-Cards (hele jaar geopend)
  • Château de la Chezotte, Ahun (in de zomer geopend)
  • Château de Sainte Feyre, St, Feyre (in de zomer geopend)
  • Château de Margeleix, Margeleix (in de zomer geopend)
  • Fortresse de Crozant, Crozant (lente, zomer en herfst geopend)
  • Tour de Bridiers, La Souterraine (wisselend geopend in de zomer)

Een goed doel

Om de Creuse levendig en gezond te houden, investeren we graag in de omgeving. Wij doneren 10% van de huurprijs na aftrek van kosten, in kunst, cultuur en natuur in de regio.